Autor:
Agata Lewandowska
Wydawca:
RM
Rok wydania:
2024
Format/nośnik:
papier
Rozmiar pliku/czas:
128
Treść recenzji/wpisu:
"Lecznicze zioła i przyprawy. Uzdrawiająca moc" to jeszcze jedna książka z tej wspaniałej serii, w której Agata Lewandowska zachęca nas do stosowania roślin w codziennym jadłospisie oraz przekonuje o ich uzdrawiającej mocy i ich prozdrowotnych właściwościach. Teraz w dobie różnego rodzaju suplementacji różnych specyfików, które często łykamy w nadmiarze, warto przyjrzeć się bardziej sprawdzonym przez badania roślinnym specyfikom, które zresztą sami możemy sobie sporządzić, korzystając z ziół nawet z własnego ogródka lub pobliskiej łąki.
"W przyrodzie istnieje wiele przeciwzapalnych składników, które mogą stać się naszymi sprzymierzeńcami w profilaktyce zdrowotnej. Najczęściej występują one w roślinach."
"Praktycznie każde zioło i przyprawa dostarcza antyoksydantów (w tym z grupy polifenoli). Większość z nich działa też mniej lub bardziej przeciwzapalnie."
Rośliny znakomicie sprawdzają się w profilaktyce i wspieraniu naturalnych mechanizmów obronnych naszych organizmów i wpływają na równowagę. Dieta zawierająca roślinne produkty zmniejsza stres oksydacyjny, neutralizuje wolne rodniki oraz korzystnie wpływa na metabolizm i układ odpornościowy.
Z książki dowiemy się między innymi o tym:
- co zwiększa ilość wolnych rodników i reaktywnych form tlenu?
- co może zmniejszyć ilość wolnych rodników i reaktywnych form tlenu?
- co może świadczyć o tym, że masz niedobór magnezu?
- jakie składniki mineralne są niezbędne w organizmie?
- jakie związki możemy znaleźć w ziołach i przyprawach?
- czy zioła mogą nam zaszkodzić?
Badania naukowe potwierdzają, że składniki pochodzące z żywności są zazwyczaj (z małymi wyjątkami) dużo lepiej przyswajalne niż te z suplementów. Dlatego warto przyjrzeć się ziołom, w których znajdziemy nie tylko witaminy czy mikroelementy, ale są one znakomitym i smacznym dodatkiem do potraw.
Autorka uporządkowała alfabetycznie zioła, zaczynając od ashwagandhy przez bazylię, chili, czosnek, jeżówkę, kozieradkę, szałwię, rumianek aż po zieloną pietruszkę.
Możemy dowiedzieć co zawierają i jakie mają właściwości zdrowotne, jak je wykorzystywać, gdzie możemy je znaleźć, i z czym nie powinno się ich łączyć.
"Wiele przypraw, takich jak rozmaryn, goździki, oregano, tymianek, cynamon, imbir, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra, gorczyca czy kmin rzymski, stosowano przez ostatnie dziesięciolecia nie tylko w leczeniu infekcyjnych chorób zakaźnych, lecz także w ochronie żywności (jako naturalne konserwanty)."
Warto odkryć cenne składniki roślin i ich wpływ na nasz organizm i stosować, chociażby tylko w formie ziołowej herbatki.
Dziękuję za możliwość poznania uzdrawiającej mocy ziół i przypraw Pani Edycie z Wydawnictwa RM.
"W przyrodzie istnieje wiele przeciwzapalnych składników, które mogą stać się naszymi sprzymierzeńcami w profilaktyce zdrowotnej. Najczęściej występują one w roślinach."
"Praktycznie każde zioło i przyprawa dostarcza antyoksydantów (w tym z grupy polifenoli). Większość z nich działa też mniej lub bardziej przeciwzapalnie."
Rośliny znakomicie sprawdzają się w profilaktyce i wspieraniu naturalnych mechanizmów obronnych naszych organizmów i wpływają na równowagę. Dieta zawierająca roślinne produkty zmniejsza stres oksydacyjny, neutralizuje wolne rodniki oraz korzystnie wpływa na metabolizm i układ odpornościowy.
Z książki dowiemy się między innymi o tym:
- co zwiększa ilość wolnych rodników i reaktywnych form tlenu?
- co może zmniejszyć ilość wolnych rodników i reaktywnych form tlenu?
- co może świadczyć o tym, że masz niedobór magnezu?
- jakie składniki mineralne są niezbędne w organizmie?
- jakie związki możemy znaleźć w ziołach i przyprawach?
- czy zioła mogą nam zaszkodzić?
Badania naukowe potwierdzają, że składniki pochodzące z żywności są zazwyczaj (z małymi wyjątkami) dużo lepiej przyswajalne niż te z suplementów. Dlatego warto przyjrzeć się ziołom, w których znajdziemy nie tylko witaminy czy mikroelementy, ale są one znakomitym i smacznym dodatkiem do potraw.
Autorka uporządkowała alfabetycznie zioła, zaczynając od ashwagandhy przez bazylię, chili, czosnek, jeżówkę, kozieradkę, szałwię, rumianek aż po zieloną pietruszkę.
Możemy dowiedzieć co zawierają i jakie mają właściwości zdrowotne, jak je wykorzystywać, gdzie możemy je znaleźć, i z czym nie powinno się ich łączyć.
"Wiele przypraw, takich jak rozmaryn, goździki, oregano, tymianek, cynamon, imbir, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra, gorczyca czy kmin rzymski, stosowano przez ostatnie dziesięciolecia nie tylko w leczeniu infekcyjnych chorób zakaźnych, lecz także w ochronie żywności (jako naturalne konserwanty)."
Warto odkryć cenne składniki roślin i ich wpływ na nasz organizm i stosować, chociażby tylko w formie ziołowej herbatki.
Dziękuję za możliwość poznania uzdrawiającej mocy ziół i przypraw Pani Edycie z Wydawnictwa RM.
Kontakt
Gdzieś na Mazurach, cały kraj / Internet
Kontakt
Podziel się: